
מחקר חדש מגלה איך תכולת הוויטמינים בירקות משתנה לאורך היממה ומתי הכי כדאי לאכול אותם.
סביר להניח שרובנו אוכלים ירקות בעיקר בזכות הערכים התזונתיים הגבוהים שלהם
והשפעתם הברוכה של שפע הוויטמינים והמינראלים שבהם על הבריאות שלנו
ועל כל התהליכים החשובים שמתקיימים בגופנו.
מחקר פורץ דרך שעומד לשנות כנראה את פני תמונת האחסון של הירקות
ואת הרגלי הצריכה שלנו באכילתם, מגלה כמה עובדות מרתקות.
מסתבר שירקות ממשיכים להגיב למחזורי האור והחושך גם לאחר קטיפתם.
המחקר שפורסם ב: Current Biology - כניסה בלחיצה על הקישור
מראה איך תכולת חומרי ההזנה של הערכים התזונתיים שבירקות
משתנה בהתאם למחזורי היום והלילה.
"זה כאילו שהירקות ממשיכים לחיות לאחר הקטיף" משתוממים החוקרים בעצמם.
מה שהתגלה הוא:
* שתכולת הערכים התזונתיים גבוהה ביום כמעט כפליים מאשר בלילה.
* שהזמן בו נצפו הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר היו שעות בין הערביים.
החוקרים מסבירים את התופעה בכך שהצמחים מפרישים את הוויטמינים והמינראלים,
למעשה כהגנה בפני חרקים מזיקים ולכן הם מפרישים אותם בשעות שבהם
החרקים הכי פעילים.
מובן שההשלכות על אפשרויות האחסון של הירקות מושפעים גם ממזג האוויר
ולא ממומלץ, ביחוד בקיץ, להשאיר את הירקות חשופים לאור היום (והחום) לאורך זמן.
מצד שני, יש כאן איתות ברור לרשתות המזון ואולי אפילו ליצרני המקררים,
לגבי העתיד לבוא מבחינת פתרונות האחסון שישמרו באופן מיטבי
על הערכים התזונתיים שבירקות (סביר שמחקרים עתידיים יראו
השפעה דומה גם על פירות).
שני טיפים שכל אחד מאיתנו כבר יכול ליישם מיידית, כדי לזכות בטוב ביותר שיכולים לתת לנו הירקות:
* להוציא את הירקות לזמן מה מהמקרר, לפני הצריכה
כדי שיספגו אור יום ויגבירו את שיחרור הוויטמינים שבהם.
* לאכול את הירקות או הסלט בשעות היום
והכי טוב בשעות שלפני השקיעה.
נראה שעוד רבות ידובר על מחזוריות ההפרשה של ערכים תזונתיים
וחומרי הזנה של הירקות שמגיבים למחזוריות היממה גם לאחר קטיפתם.