סובלים מכאבי בטן, נפיחות ואולי אסתמה? אלרגיה או צליאק מה ההבדל ביניהם ומה משותף?

מאמר מאת: ד"ר ריקי לנדברג

 

סובלים מכאבי בטן, נפיחות ואולי אסתמה? אלרגיה או צליאק מה ההבדל ביניהם ומה משותף?

מאת: ד"ר ריקי לנדברג

מה הקשר בין תסמינים במערכת העיכול ודרכי הנשימה? – ובכן כן, יש קשר ואפילו הדוק.
במצבים של רגישות ואי סבילות למזון כלשהו נוצרים תסמינים רב מערכתיים שיכולים ל"צוץ"
גם בדרכי הנשימה בצורות שונות כגון אסתמה.
היום אנחנו כבר יודעים שמזון מסוים יכול להיות מאוד בריא לאדם מסוים אך רעל לאדם אחר.
ישנם מצבים המכונים רגישות ואי סבילות למזון,
אלרגיה או צליאק מה ההבדל ביניהם ומה משותף להם כל התשובות ועוד בהמשך.
shutterstock 332543012

אלרגיה - זוהי תגובה מוגברת של המערכת החיסונית למזון שאכלנו.
כל אחד מאתנו עלול להיות אלרגי לכל סוגי המזון, אפילו למזונות הנחשבים למאוד בריאים.
רשימת המזונות האלרגניים ביותר הם: חלב, גלוטן החיטה, ביצים, דגים ומאכלי ים, אגוזים, תירס, בוטנים, פולי סויה ועוד.

התגובה האלרגית יכולה להתרחש תוך מספר דקות או שעה לאחר אכילת המזון הבעייתי.
בהתאם לדרגת החומרה ולסוג המזון, זה יכול לגרום לתגובה קלה כגון תחושת עקצוץ,
גירוד בפה, כאבי בטן, שלשולים והקאות או פריחה בעור.

במקרים חמורים, הפרשת ההיסטמינים אל זרם הדם עלול לגרום לירידה בלחץ הדם.
כאשר היסטמינים מגיעים לריאות, הם עלולים לגרום להתקף אסתמה או להלם אנפילקטי
שהוא הכי חמור ומסוכן ויכול לגרום למוות עקב חסימת דרכי הנשימה, התנפחות הלשון או הגרון.
אנשים אשר סובלים מסיכון להלם אנפילקטי חייבים להיות צמודים למזרק עם אדרנלין.
בדרך כלל, די בתרופה אנטי-היסטמינית כדי לטפל בתגובה אלרגית רגילה.

לעיתים קרובות, אלרגיות למזון בילדות חולפות עם הגיל,
אך אלרגיות אצל מבוגרים, בדרך כלל, ילוו אותם כל החיים.
הדרך היחידה להימנע מתגובה אלרגית היא להימנע מהמזון האלרגני.
ישנם גם תוספי מזון וצמחי מרפא היכולים לתת מענה מצוין לבעיה.

רגישות ואי-סבילות למזון – זוהי תגובה חיסונית מושהית הנגרמת כתוצאה מאכילת מזונות או מרכיבי מזון מסוימים.
מזונות נפוצים הידועים כגורמים לתגובה חיסונית מוגברת הם: גלוטן המצוי בחיטה,
שעורה, שיבולת שועל ושיפון, מוצרי חלב, משפחת הירקות הסולניים הכוללים את העגבניות, תפוחי אדמה,
חצילים, ופלפלים, מוצרי סויה.
זו רשימה חלקית בלבד ובעצם כמעט כל מזון עלול לגרום לאי סבילות ורגישות ברמה כזו או אחרת.

התסמינים של רגישות ואי-סבילות למזון מאוד מבלבלים ולעתים עלולים לחשוב שזו אלרגיה.
התגובה והתסמינים למזון בעייתי מושהות.
זה אומר שהתסמינים יכולים להגיע שעות, ימים ושבועות לאחר אכילת המזון הבעייתי.
רגישות ואי-סבילות למזון אינה גורמת להפרשת היסטמינים בגוף ולכן תרופות אנטי היסטמיניות אינן משפיעות עליה.
בעצם אין שום תרופה שיכולה לתת מענה ולפתור את התסמינים.
מה עושים על מנת לאבחן את הרגישות למזון?
ניתן להוריד מזונות מסוימים, להסיר מהתפריט בשיטת אלימינציה ולהחזיר אחרי פרק זמן מסוים.
ניתן גם לעשות בדיקות מסוימות הנותנות אינדיקציה יותר מדויקת.
בכל מקרה חשוב להגיע לאיש מקצוע ולקבל ייעוץ והכוונה מה ואיך לעשות בדיוק.

מחלת הצליאק – מצב זה הכי פשוט לאבחון, עושים בדיקת דם לנוגדנים ובדרך כלל מקבלים אינדיקציה מדויקת
להמצאות או לשלילת מחלת הצליאק.
זוהי מחלת מעי כרונית הנגרמת מרגישות לחלבון הגלוטן הקיים בחיטה ובדגנים שעורה שיפון, ובשיבולת שועל.
הרגישות לחלבון מתבטאת בכך שמערכת החיסון (התאים הלבנים)
במעי תוקפת את חלבון הגלוטן שנאכל כחלק מקמח או דגנים אחרים וגורמת לדלקת היוצרת נזק לרירית המעי.
עדיין לא ידוע מהי הסיבה הראשונית לקיום רגישות כזו ולהפעלה מוגברת של מערכת החיסון כנגד הגלוטן בחולי צליאק.

היום אנחנו יודעים שאין גיל לצליאק.
אצל ילדים ניתן להגיע לבירור כאשר הילד אינו מתפתח,
או כאשר הילד סובל ממערכת חיסון רגישה במיוחד וחולה כל הזמן,
או סובל מתסמינים שונים במערכת העיכול כגון שלשולים כאבי בטן ועוד תסמינים שונים.
לעומת זאת אצל מבוגרים אין מה שיוביל באופן אוטומטי לבירור
ולכן יש הפתעות וכשמסתבר שזה פשוט מחלת צליאק כשלכאורה אין קשר בין התסמינים מהם סבל המטופל.
בכל המקרים מה שעושים על מנת לאבחן את מחלת הצליאק זה ראשית בדיקת דם לנוגדנים הספציפיים לצליאק ו
הם בד"כ טראנסגלוטמינאז (
TTG), גליאדין ואנדומיזיום.
ולאחר מכן בדיקת ביופסיה לבדיקת מצב הרירית של המעי אשר מאששת סופית את המחלה.
את הבדיקות הללו ניתן לעשות במסגרת קופת חולים ובד"כ רופא המשפחה מפנה לגסטרואנטרולוג.

לסיכום: המשותף לאי סבילות ורגישות למזונות וצליאק הוא רב. זו "אותה גברת בשינוי אדרת".
מבחינה טיפולית מסירים מהתפריט את הגלוטן לחלוטין!
איך עושים זאת?- באים אלי לאבחון וייעוץ כי חשוב לדעת איך לעשות זאת מבלי לפגוע בבריאות בעתיד.
לגבי אלרגיות הטיפול העיקרי הוא לאתר את המזון הגורם ולהימנע ממנו וגם זו בעיה לא קטנה וחשוב להיוועץ עם איש מקצוע.

אני נתקלת בהרבה אנשים החיים עם התסמינים הללו ובוחרים להתעלם ולהמשיך את חייהם ללא שום התייחסות.
מה הנזקים שעלולים להיגרם בהתעלמות מהתסמינים לאורך זמן? על כך אפרט במאמר הבא.

ריקי לנגברג-Ph.D

נטורופתית ותזונאית טבעית

נייד 054-8091279

www.hanativ.co.il

חדשות - חם באתר !

 

סנסה